ciepłym mieszkaniu. Na taką okazję można zrobić szybką i smaczną Galaretkę drobiową.
Galaretka zawsze kojarzyła mi się z różnymi okazjami typu wesela czy chrzty jednak fajnie podana może złamać ten stereotyp i być dobrą przekąską np. do "wódeczki".
O to mój przepis a w zasadzie przepis mojej mamy na tradycyjną Galaretkę drobiową.
Składniki:
- włoszczyzna
- 1 pierś z kurczaka
- 2 nóżki z kurczaka
- 2 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
- żelatyna
- sól, pieprz
Przepis:
Mięso umyć i w całości wrzucić do garnka. Dodać umytą włoszczyznę. Zalać ok. 750 ml wody. Lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotować wywar na lekkim ogniu przez około godzinę.
Następnie dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy, aby ostygł. Marchewkę z wywaru kroimy w kostkę. Mięso obieramy od kości i kroimy w drobne kawałki. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w plastry.
Następnie układamy po trochę mięsa, marchewki, jajka, groszek, kukurydzę w miseczkach. Zalewamy lekko stężałym wywarem. Układamy kolejną warstwę i również zalewamy wywarem. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Ania Gotuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz