Ostatnio dodałam przepis na ciasto ucierane ze śliwką, dostałam zapytanie na maila czy można dodać np. dynie lub marchewkę albo  inne warzywo. A więc tak można! Postanowiłam zrobić ciasto ucierane z cukinią z dodatkiem wanilii. 
- kostka masła
 - 1 szklanka cukru
 - 4 jajka
 - 1,5 szklanki mąki
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 cukinia
 - łyżeczka wanilii
 
Masło rozcieram z cukrem, dodaje żółtka, mąke, wanilie i proszek do pieczenia. Ucieram na gładką mase. Białka ubijam na sztywną piane, dodaje do masy i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia smaruje tłuszczem i posypuje mąką lub bułką tartą / w przypadku braku papieru do pieczenia ;) / Wykładam na nią przygotowaną masę i posypuje startą na grubych oczkach cukinią. Piekę przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia cukinia częściowo zanurzą się w cieście i robi się lekko zarumieniona.






Mniam. :)
OdpowiedzUsuń