Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i można ją modyfikować w dowolny sposób - dodając warzywa które akurat ma się pod ręką lub odejmując z przepisu tych których się nie posiada.
- 1 jabłko
 - 2 srednie ziemniaki
 - 3 jajka gotowanych
 - 2 większe ogorki / najlepiej kiszone/
 - 3-4 większych marchewek
 - 1 -2 pietruszki
 - seler
 - cebula
 - puszka kukurydzy / lub mieszanka groszku i kukurydzy/
 - majonez
 - pieprz, sol do smaku
 
Wszystkie warzywa gotuje i pozostawiam do przestygnięcia - kroję w kostkę. Jabłko ścieram na dużych oczkach na tarce, w między czasie gotuję jajka - obieram je i kroje. Cebulę posiekaną w kostkę wkładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do mikrofalówki na ok. 2 min - w ten sposób jej smak jest łagodniejszy, jest sparzona. 
Składniki mieszam ze sobą dokładnie, dodając majonez puszkę kukurydzy oraz sól i pieprz do smaku.
Sałatkę można dowolnie modyfikować zamieniając np. kukurydze na groszek, nie dodając ziemniaków czy innego warzywa.






taka sałatka nigdy się nie znudzi
OdpowiedzUsuńKlasyka :)
OdpowiedzUsuńDobra na każdą okazję i chyba już część naszej tradycji :).
OdpowiedzUsuńciekawie podane, nie znałam jeszcze takiego patentu na podanie sałatki
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń