Jagodzianki z budyniem

Sezon na jagody właśnie rusza i już pachnie jagodziankami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z jeziorem Chańcza koło Kielc i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam. Zapraszam do spróbowania drożdżowych bułeczek z budyniem, kruszonką i letnimi owocami. Zapach przyciągnie wszystkich domowników do kuchni...



Jagodzianki:

  • 1/2 szklanki  mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 200 g jagód
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek


Kruszonka:



  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 80 g zimnego masła
  • szczypta soli

Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz. 



Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij budyniem i jagodami uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku. 

Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.



Ilość zdjęć ograniczona - wyczerpała mi się bateria ;)

Przypominam o grllowym konkursie!! Więcej informacji






8 komentarzy:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie pyszne, jagodowe bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają śliczne a pewnie smakują bosko.
    Katla-katlaa-blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! ♥ Muszę kiedyś takie zrobić :)
    itslonelythings.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepisy :)
    na pewno będę tu często wpadać <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo jaaa ale smacznie wyglądają!! uwielbiam takie różne bułeczki ale sama jeszcze nie robiłam. Zastanawiam się czy można zrobić je bez budyniu a po upieczeniu nabić bitą śmietaną...?

    OdpowiedzUsuń