Sezon na jagody właśnie rusza i już pachnie jagodziankami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z jeziorem Chańcza koło Kielc i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam. Zapraszam do spróbowania drożdżowych bułeczek z budyniem, kruszonką i letnimi owocami. Zapach przyciągnie wszystkich domowników do kuchni...
Jagodzianki:
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g roztopionego masła
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- około 200 g jagód
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 80 g zimnego masła
- szczypta soli
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij budyniem i jagodami uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ilość zdjęć ograniczona - wyczerpała mi się bateria ;) |
Przypominam o grllowym konkursie!! Więcej informacji
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Życzę miłego piątku!
Jak apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pyszne, jagodowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńWyglądają śliczne a pewnie smakują bosko.
OdpowiedzUsuńKatla-katlaa-blogspot.com
O mniam! ♥ Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńitslonelythings.blogspot.com
super przepisy :)
OdpowiedzUsuńna pewno będę tu często wpadać <3
ooo jaaa ale smacznie wyglądają!! uwielbiam takie różne bułeczki ale sama jeszcze nie robiłam. Zastanawiam się czy można zrobić je bez budyniu a po upieczeniu nabić bitą śmietaną...?
OdpowiedzUsuń