Grillowana cukinia z oscypkiem.

Zarówno cukinia jak i bakłażan są tak pysznymi warzywami, grillować je można w najprostszy sposób a i tak wyjdą pyszne. Aromat dymu i lekkie przypalenie daje tym warzywom niesamowitego charakteru.
Dlatego też wybrałam najlepszy-  moim zdaniem - sposób zużycia cukinii.


  • Jedna cukinia
  • jeden pomidor
  • oscypek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól

Cukinię myjemy, kroimy w plastry ok. 1 cm, nakłuwamy, by szybciej zmiękła (kilka razy wbijamy w plastry widelec robiąc małe dziurki), osalamy z każdej strony i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 min. gdy cukinia zacznie "płakać" - zacznie wypuszczać sok - wycieramy ją i solimy.
W między czasie kroimy na plasterki pomidora oraz oscypek. Cukinie grillujemy / ja użyłam patelni grillowej/ ok. 5-7 min z każdej strony. Gdy cukinia lekko zmięknie (ja preferuję cukinię nie do końca upieczoną), polewamy ją oliwą i odstawiamy.
Pokrojony oscypek i pomidor grillujemy  z dwóch stron po ok. 1 min.


Pomiędzy dwa kawałki cukinii dajemy 1 plaster wędzonego oscypka i pomidor. Plastry możemy również układać naprzemiennie i podać w formie sałatki (jak caprese).



Konkurs grillowy wczoraj się zakończył - dostałam 10 zgłoszeń. W związku z tym dziś wybiore zwycięzce konkursu, zostanie on poinformowany mailowo. 

Podsumowanie konkursu wraz z przepisami w najbliższych dniach! :)


10 komentarzy:

  1. Bakłażan od dawna był moim ulubieńcem, cukinię polubiłam po latach. :) Teraz mogłabym ją jeść w każdym wydaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wygląda :) Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej : ). Dziekuje i polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznosci ;)

    http://closertotheedge1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Chociaż nie lubię ani cukinii, ani oscypków muszę przyznać, że zaciekawiłas mnie tym przepisem;) Już dodałam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już wypróbowałam ten przepis, PRZEPYSZNY! Dziękuję Ci, że dajesz mi tyle inspiracji kulinarnych:)

    Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie! :-) Od dziś będę Ci się uważniej przyglądać :-)).

    OdpowiedzUsuń