Racuszki jabłkowo-malinowe

Coś dla tych, którzy uwielbiają jabłka, maliny i zapach cynamonu!
Przepis powstał, kiedy znalazłam w swoim przydomowym ogródku garść malin i kilka leżących na ziemi jabłek. 




  • 4 jajka
  • ok 2 szklanek mleka /zależy od wielkości jajek/
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • mąka
  • maliny ok szklanka
  • 1 jabłko
  • cynamon, sól, 
  • olej lub masło
  • ewentualnie - czekolada płynna, cukier puder

Ciasto:


Oddzielamy białka i ubijamy na sztywną piane. Do wiekszego garnka dodajemy mleko, żółtka, proszek do piecznia i łyżke oleju. Ubijamy mikserem składniki dodając stopniowo mąke / ciasto powinno być lekko lejące - jak na naleśniki/. Do ciasta dodajemy piane z białek i mieszamy łyżką! / po zmiksowaniu mikserem mogą opaść!/. Na patelni topimy łyżkę masła lub innego tłuszczu i kładziemy łyżką małe okrągłe racuszki. Smażymy na wolnym ogniu.




Nadzienie:


Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o większych oczkach, dajemy je na mały ogień mieszamy. Kiedy jabłka są lekko podsmażone dodajemy łyżke cynamonu i łyżeczke cukru /jeżeli jabłko jest kwaśne 2-3 łyżeczki/ - mieszamy na ogniu ok 3min. Ściągamy do przestudzenia. Do jabłek dodajemy garść umytych malin i rozdrabniamy je widelcem.

Podajemy na przemian racuszek,nadzienie,racuszek całość można posypać cukrem pudrem i polać czekoladą. 









4 komentarze: