Faszerowana cukinia kuskusem i pomidorami

Przepisy na potrawy z cukinii, zwanej w Polsce kabaczkiem, są niezliczone, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Ja dziś postanowiłam zrobić cukinie faszerowaną. Przepis jest dość prosty, a cukinią w tym wykonaniu można sobie pojeść do syta.



  • 1 większa cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 szklanka rosołu lub kostka rosołowa i woda.
  • sól
  • pieprz
Cukinie myjemy i przekrawam wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążam miąższ. Podgrzewam rosół lub gotuje wode z kostką rosołową. Szklanką gorącego rosołu zalewam kuskus i zostawiam go na ok 15 min pod przykryciem, aby napęczniał. Pomidory kroje w kostke. Posiekana cebule szkle na patelni, dodaje pomidory i kuskus. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Tak usmażonym farszem wypełniam wydrążoną cukinie. Układam je na blasze do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piekę 30 minut 

Jest to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.





7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam kuskusa, może spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także jeszcze nigdy nie jadłam :PP

    http://prawdziwieinaturalnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje! z chęcią wypróbuję, zwłaszcza że uwielbiam kuskus!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuskus dobry ale ten pomidor :( muszę go czymś zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidora możesz zastąpić papryką ;)

      Usuń
  5. Gdzie można kupić kuskus? Szukałam w kilku sklepach, ale nie znalazłam :(

    OdpowiedzUsuń