Sałatka wielowarzywna

Po mojej ponad tygodniowej nie obecności, zarówno w domu jak i na blogu, zastałam w kuchni mały misz-masz. Było w niej wszystko - wiadomo mężczyzna pozostał sam na włości. Co pierwsze wpadło mi do rąk, to bardzo duża ilość warzyw, dlatego od razu nasunął mi się pomysł na sałatkę wielowarzywną.
Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i można ją modyfikować w dowolny sposób - dodając warzywa które akurat ma się pod ręką lub odejmując z przepisu tych których się nie posiada.



  • 1 jabłko
  • 2 srednie ziemniaki
  • 3 jajka gotowanych
  • 2 większe ogorki / najlepiej kiszone/
  • 3-4 większych marchewek
  • 1 -2 pietruszki
  • seler
  • cebula
  • puszka kukurydzy / lub mieszanka groszku i kukurydzy/
  •  majonez 
  • pieprz, sol do smaku
Wszystkie warzywa gotuje i pozostawiam do przestygnięcia - kroję w kostkę. Jabłko ścieram na dużych oczkach na tarce, w między czasie gotuję jajka - obieram je i kroje. Cebulę posiekaną w kostkę wkładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do mikrofalówki na ok. 2 min - w ten sposób jej smak jest łagodniejszy, jest sparzona. 
Składniki mieszam ze sobą dokładnie, dodając majonez puszkę kukurydzy oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatkę można dowolnie modyfikować zamieniając np. kukurydze na groszek, nie dodając ziemniaków czy innego warzywa.





5 komentarzy:

  1. taka sałatka nigdy się nie znudzi

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra na każdą okazję i chyba już część naszej tradycji :).

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie podane, nie znałam jeszcze takiego patentu na podanie sałatki

    OdpowiedzUsuń