Zupa ta robi u mnie w domu furorę, uwielbia ją nie tylko mój mąż ale też rodzice i brat. Jest prosta w wykonaniu, tania i szybka. Krem można podawać na ciepło albo na zimno, z dodatkiem grzanek ziołowych albo z kupką ryżu.
- ½ litra bulionu drobiowego albo warzywnego
- 2 średnie marchewki
- cebula
- pieprz
- sól
- cukier lub miód
- sok z cytryny
Marchew pokroiłam w plastry, cebulę drobno posiekałam w kostkę. Cebulę zeszkliłam na patelni, dodałam marchewkę i lekko podsmażyłam. Całość zalałam rosołem, i czekałam do zagotowania . Kiedy marchew będzie już miękka należy ją zblenderować wraz w rosołem. Na koniec doprawiam do smaku solą pieprzem, cukrem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny - ok 1/3 cytryny na taką ilość zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz