Kukurydza na dwa sposoby - proste, szybkie i przyjemne!


Przygotowanie gotowanej kukurydzy to jedna z najprostszych i najprzyjemniejszych rzeczy:) Nie wymaga od nas dużego wysiłku fizycznego tudzież psychicznego, ani znajomości gotowania na poziomie super kucharza! :) Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli otrzymamy znakomitą przekąskę czy obiad. Cały smak kukurydzy tkwi w prostocie! Oprócz tego jest ona bombą witaminową! Zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę zeaksantynę oraz błonnik, które są tak ważne dla naszego organizmu.



Kukurydzę należy obrać z liści i wszelkich części niejadalnych (tzn. „niteczek”) oraz opłukać. wodzie należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 10- 15 minut. Nie dłużej! Ponieważ zrobi się twarda! Do wody nie należy dodawać soli- również stwardnieje. Proponuję dosypać trochę cukru oraz dolać mleka (będzie delikatniejsza). Niektórzy dodają również do niej łyżkę miodu. Można również- tak jak w przypadku parowaru- nie dodawać nic, i natrzeć ją na końcu masłem oraz posypać solą.
Grillowanie kukurydzy: Kukurydzę należy dobrze natrzeć masłem i posolić. Następnie zawinąć w folie aluminiową i grillować około 15- 30 minut. Należy sprawdzać co jakiś czas czy kolba kukurydzy nie przypaliła się.
Aby urozmaicić smak kukurydzy można ją nasmarować masłem z dodatkiem czosnku i różnych ziół (np. pietruszki, koperku) a nawet orzechów włoskich- wszystkie składniki należy zmielić na gładką masę.



4 komentarze: