Tradycyjny polski rosół - podstawa każdej zupy

Rosół  to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych na świecie polskich zup. Nie wymaga talentu kulinarnego, jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak jest to baza do ugotowania każdej innej zupy. Pierwotnie powstawał jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie samego mięsa i nosił nazwe "rozsół"

  • ćwiartka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny 
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy do zup (wg uznania)
  • natka pietruszki
  • makaron

Dokładnie oczyszczone i umyte mięso wkładam do dużego garnka z wodą. Dodaje sół, pieprz i gotuje na wolnym ogniu przez ok 20 min. Intensywne gotowanie i szybkie doprowadzenie do wrzenia powodują iż rosół staje się mętny i niesmaczny. Włoszczyznę dokładnie myje i pokrojoną dodaje wraz z czosnkiem do gotującego sie wywaru. 


Gotuje aż wszystko będzie miękkie. Odstawiam z ognia i odcedzam. Mięso kroje na mniejsze kawałki. Gotuje makaron, przekładam do miseczek i zalewam go rosołem, Dodaje po kawałku mięsa i marchewki. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki.
 Podczas gotowania można dodać połówkę cebuli, dzięki temu wywar będzie miał piękny żółty kolor. Ostudzony rosół, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, warto zamrozić i wykorzystywać w miare potrzeb.




2 komentarze: