Upieczona według tego przepisu pierś z indyka wcale nie jest, wbrew pozorom, sucha. . Jest bardzo smaczna, a podana z ziemniakami i sosem smakuje wprost wybornie! Dodatkowo postanowiłam przygotować do niej trochę inną, uproszczoną wersje sałatki greckiej. Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Swoją popularność zawdzięcza prostocie przygotowania i wspaniałemu kontrastowi smaków. Wystarczy chwila, aby nasza sałatka cieszyła oczy i podniebienie.
Mięso:
- ok. 2-3 plastrów piersi z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 2-3 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przypraw / ja użyłam zioła włoskie/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka:
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sałata lodowa lub masłowa
- ser feta
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- przyprawy: oregano, bazylia
Mięso można podać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Ja wybrałam ziemniaki.
Mięso:
Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek, musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy rozbita pierś indyka i zostawiamy ją na ok 2h w lodówce. Marynatę która nam została zostawiamy - przyda się do polania mięsa po usmażeniu.
Po 2h grillujemy mięso na patelni grillowej lub smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek.
Po 2h grillujemy mięso na patelni grillowej lub smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek.
W międy czasie przygotowujemy sałatke.
Kroimy pomidory, cebule i ser feta, myjemy sałate i rozrywamy ją w rękach. Układamy w miseczce. Oliwe z oliwek mieszamy z przyprawami i polewamy po sałatce.
Całość polewamy resztką marynaty.
Ta sałatka wygląda apetycznie, co do indyka to również wygląda smacznie, ale nie przepadam za mięsem, więc jest mi tutaj obojętne :)
OdpowiedzUsuń_______________________
fashionbyvera.blogspot.com
Aż nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuń