Risotto z dynią i sokiem cytrynowym.

Kiedy wielkimi krokami nadchodzi jesień, Nie wyobrażam sobie nie przygotować choć raz zupy z dyni lub innych potraw z tym warzywem. W tym roku po raz pierwszy robię risotto z dynią. Jest proste, szybkie a przede wszystkim smaczne i sycące. 


  • ok. 300-500 g dyni (pokrojona w kostkę )
  • 200 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
  • 400 g ryżu arborio
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny


 Część masła rozpuszczam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szkle na nim cebulę. Dodaje dynię i dusze całość na niewielkim ogniu, do miękkości. Dodaję kurczaka. Do całości dosypuje ryż i duszę, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając. Do warzyw, mięsa i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli ryż "wchłonie" wino. Po trochu dolewam zimny wywar warzywny. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję. Gotuje całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany ale lekko twardawy.  Do ugotowanego ryżu dodaje resztę masła i czekam aż się rozpuści.  Dosypuje tarty parmezan i  doprawiam sokiem z cytryny.
Risotto powinno mieć konsystencję płynną, nie za rzadką nie za gęstą. Jeżeli zrobi się za gęste można dodać wywaru z winem.






3 komentarze:

  1. Kiedy pojawiaja sie pierwsze dynie, wiem, ze to juz jesien... Uwielbiam risotto z dodatkiem dyni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam risotto, trzeba to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wygląda to danie. :)

    OdpowiedzUsuń