Zupa krem z dyni z dodatkiem chili. UWAGA: tylko dla twardzieli ;) !

W tym sezonie, jest to moja pierwsza propozycja zupy krem z dyni, tak też na prawde, nigdy wcześniej zupy z dyni nie robiłam. Znalazłam przepis na jakiejś stronie, jednak nie do końca mi spasował. Postanowiłam go troche bardziej zmodyfikować. Muszę przyznać, że sama jestem pozytywnie zaskoczona efektem, krem wyszedł przepyszny ;)



  • 1 mała dynia lub 1/2 większej 
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • bulion ok 1,5 litry
  • 1/2 serka topionego naturalnego
  • 1-2 łyżeczek ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki parmezanu 
  • 2 łyżeczki curry
  • sól pieprz do smaku
Dynię obieram ze skórki, miąższ oczyszczam z pestek. Kroje w kostke i podsmażam na patelni razem z pokrojoną w pióra cebulą. Gdy cebulka się zarumieni, przekładam wszystko do ciepłego bulionu, gotuje wszystko do momentu aż dynia będzie miekka. Następnie dodaje curry, parmezan , papryke w proszku  i pokrojoną papryczke chili a także sól pieprz do smaku. Pod sam koniec gotowania dodaje serek topiony / dzięki niemu zupa robi się delikatniejsza i gęstsza/. Miksuje i rozlewam do miseczek, można ozdobić papryką w proszku i chili.






3 komentarze:

  1. mniam pyszności i łatwe do zrobienia! dobra propozycja na jutrzejszy obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, a akurat teraz mam masę dyni w ogrodzie! Moja mama robi taką, ale bardziej na słodko : )


    juliett-jucy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń