W tym sezonie, jest to moja pierwsza propozycja zupy krem z dyni, tak też na prawde, nigdy wcześniej zupy z dyni nie robiłam. Znalazłam przepis na jakiejś stronie, jednak nie do końca mi spasował. Postanowiłam go troche bardziej zmodyfikować. Muszę przyznać, że sama jestem pozytywnie zaskoczona efektem, krem wyszedł przepyszny ;)
- 1 mała dynia lub 1/2 większej
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- bulion ok 1,5 litry
- 1/2 serka topionego naturalnego
- 1-2 łyżeczek ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki parmezanu
- 2 łyżeczki curry
- sól pieprz do smaku
Dynię obieram ze skórki, miąższ oczyszczam z pestek. Kroje w kostke i podsmażam na patelni razem z pokrojoną w pióra cebulą. Gdy cebulka się zarumieni, przekładam wszystko do ciepłego bulionu, gotuje wszystko do momentu aż dynia będzie miekka. Następnie dodaje curry, parmezan , papryke w proszku i pokrojoną papryczke chili a także sól pieprz do smaku. Pod sam koniec gotowania dodaje serek topiony / dzięki niemu zupa robi się delikatniejsza i gęstsza/. Miksuje i rozlewam do miseczek, można ozdobić papryką w proszku i chili.
mniam pyszności i łatwe do zrobienia! dobra propozycja na jutrzejszy obiad ;-)
OdpowiedzUsuńNie lubię dyni :C
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, a akurat teraz mam masę dyni w ogrodzie! Moja mama robi taką, ale bardziej na słodko : )
OdpowiedzUsuńjuliett-jucy.blogspot.com