Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Uwielbiam drób pod każdą postacią, dlatego też dziś na obiad postanowiłam przyrządzić po prostu ćwiartkę z kurczaka. Ani ćwiartka, ani udka nie robię nigdy na patelni - nie wychodzi mi to.. skóra przykleja i ciągnie się - dlatego przygotowuje mięso w piekarniku. Po wyciągnięciu z pieca, skórka jest chrupiąca i ma ładny kolor.





  • 2 ćwiartki 
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku


Aby zrobić marynatę wystarczy pomieszać wszystkie składniki tj. miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Ćwiartki z kurczaka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Wkładamy całość do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 40 min.  Po tym czasie rozcinam rękaw i zostawiam na jeszcze 10 -15 min. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek - można w między czasie sprawdzać mięso widelcem)

Danie podaję z ziemniakami.




4 komentarze:

  1. Moja ulubiona marynata ja dodaję też szczyptę ostrej papryczki mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. w miodzie..yummmy:) nie próbowałam nigdy,...a sama nie umiem gotować;/ Moja Mama zrobiła kiedyś kaczkę nadziewaną gruszką i było super!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie proste połączenia, to jest jedno z naszych ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny blog i świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń