- 2 ćwiartki
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Aby zrobić marynatę wystarczy pomieszać wszystkie składniki tj. miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Ćwiartki z kurczaka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Wkładamy całość do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 40 min. Po tym czasie rozcinam rękaw i zostawiam na jeszcze 10 -15 min. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek - można w między czasie sprawdzać mięso widelcem)
Moja ulubiona marynata ja dodaję też szczyptę ostrej papryczki mmmmm
OdpowiedzUsuńw miodzie..yummmy:) nie próbowałam nigdy,...a sama nie umiem gotować;/ Moja Mama zrobiła kiedyś kaczkę nadziewaną gruszką i było super!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste połączenia, to jest jedno z naszych ulubionych
OdpowiedzUsuńświetny blog i świetny przepis!
OdpowiedzUsuń